piątek, 9 maja 2014

Ciasteczka różane

CIASTECZKA RÓŻANE

To są ciasteczka na wykwintne przyjęcie, np. w stylu retro, lub na angielską herbatkę five o'clock. Zamykasz oczy i przenosisz się w marzeniach do ogrodu kwitnącego różami. Wdychasz cudowny zapach kwiatów. Albo... Zamykasz powieki i nagle jesteś w XIX w. Siedzisz w salonie. Lampka naftowa, stół zastawiony piękną porcelaną.
Na krzesłach i fotelach rozsiadły się damy i panowie we frakach. Wkrótce będzie koncert fortepianowy. Wszyscy w dłoniach trzymają filiżanki z herbatą i przegryzają ciasteczkami o smaku różanym. 


Składniki:
50 dag mąki
30 dag masła
10 dag cukru
20 dag migdałów
2 żółtka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru pudru
woda różana

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami, po czym dodajemy posiekane migdały, mąkę
i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto, wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy za pomocą wałka na cienkie placuszki grubości ok. 0,5 cm.


Wycinamy kółka za pomocą brzegu kieliszka do wódki. Możemy też użyć foremek
w różnych kształtach – jakie mamy. Układamy ciasteczka na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 170
°C. 


Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące, polewamy za pomocą łyżeczki do herbaty wodą różaną. Można ją kupić w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. To także wspaniały tonik do twarzy i dodatek do deserów! Nie ma obawy, można ją pić!

Ciasteczka prezentują się wyśmienicie. Można delektować się ich smakiem, najlepiej wśród gości.

 






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz