sobota, 17 maja 2014

Ciasto krówkowe z czekoladą

CIASTO KRÓWKOWE

To niezwykłe ciasto dla tych, co lubią smaki karmelowe i czekoladowe. Proste do wykonania i słodziutkie. Niezwykłe na podwieczorek. Dodajemy do niego całe cukierki – krówki i kawałki gorzkiej czekolady, która się nie rozpływa (podobnie jak krówki), ale pozostaje w kawałkach.


SKŁADNIKI:

tabliczka gorzkiej czekolady
100 g krówek
175 g masła (kostka to 200g)
120 g cukru
100 g migdałów blanszowanych (płatki migdałowe wkładamy na patelnię i podsmażamy na odrobinie oleju na złoty kolor)
2 łyżki kakao
szczypta soli
4 jajka
150 g mąki
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej


Masło mieszamy mikserem z cukrem i żółtkami. 


Migdały blanszujemy, mieszamy z mąką (nie całą, aby były w niej obtoczone, wtedy nie opadają na dno ciasta). Mąkę dodajemy do utartej już masy, dosypujemy sodę i kakao. Ucieramy białka z jajek ze szczyptą soli. Mieszamy wszystko razem. 


Dodajemy połamanej na drobne kawałki czekolady (najlepiej wyjętą z lodówki tabliczkę czekolady pokroić nożem). 
 

Mieszamy i wlewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obtoczonej bułką tartą. Krówki kroimy nożem na kawałki, nie za drobno, i obsypujemy nimi rozłożone w formie ciasto. Większe kawałki krówek wciskamy lekko wgłąb ciasta. Pieczemy w piekarniku ok. 20–30 min.

 


1 komentarz:

  1. chyba znalazłam nowe natchnienie, bo ostatnio trochę u nas powiało rutyną w kuchni, dziękuję Wam kochani z zapałem śledzę Wasz blog i czekam na placuszki budyniowe dla najmłodszych moich łasuchów pozdrawiam Basia Treder

    OdpowiedzUsuń