czwartek, 5 marca 2015

Smaczna zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

Nie wiem, co takiego jest w zupie pomidorowej, że lubi ją tak wiele osób i nawet dzieci wolą tę zupę niż inne. Ten przepis pozwoli na przyrządzenie zupy, która zachwyci Wasze podniebienia!


Składniki
pomidory w puszce lub zwykłe (w zależności od pory roku i preferencji)
śmietana lub jogurt (przy jogurcie trzeba dodać trochę więcej cukru)
sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
skrzydełka lub inne mięsko, najlepiej z kością
nać pietruszki - pokrojona do dodania na talerzu
warzywa: marchew, pietruszka
koncentrat pomidorowy

makaron - najlepiej muszelki lub rurki, ugotowany

Mięsko myjemy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą, solimy i gotujemy. Dorzucamy warzywa, przyprawy (na razie bez cukru). Gdy już wszystko będzie ugotowane i miękkie, dorzucamy pomidory, gotujemy razem. 


Dodajemy przecier, mieszamy. W garnuszku (kubeczku) mieszamy śmietanę, względnie jogurt, z kilkoma łyżkami zupy (uważamy, by śmietana się nie zważyła). Kto lubi, może dodać ze 2 łyżki mąki, zupa będzie gęstsza. Ja nie dodaję mąki. Warzywa i mięso lepiej wyjąć z zupy przed dodaniem koncentratu. Mięso można rozdrobnić i dodać do zupy, a warzywa mogą posłużyć do przygotowania sałatki jarzynowej. Pomidory miażdżymy w zupie blenderem, dzięki czemu jest ona gęsta.


Dodajemy cukier do smaku, oczywiście, wszystko kosztujemy. Na talerze kładziemy makaron, zalewamy zupą, dodajemy natkę. Smacznego.

Moje sekrety kulinarne: Do zupy można dodać przypieczoną na ogniu cebulkę
(w całości).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz