środa, 4 marca 2015

Ciasteczka makowe

Budyniowe ciasteczka makowe

Delikatne, nasączone alkoholem (ponczowe) lub herbatką ciasteczka z budyniem makowym.


Składniki
 
ciasto:
3/4 szkl. mąki
1/2 kostki masła
4 jajka
cukier wanilinowy
mak do posypania ciastek
mocna czarna herbata
2 łyżki soku z cytryny
łyżka alkoholu (niekoniecznie)

masa:
szklanka mleka
6 łyżek maku
3 łyżki mąki
8 łyżek cukru
2 jajka
łyżeczka masła
cukier wanilinowy
szczypta soli

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na parze - nie jest to trudne, a masa wychodzi bardzo puszysta. Potrzebujemy dwa garnki i mikser. Większy garnek stawiamy na ogniu, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia, nie za dużo wody. W ten garnek wstawiamy mniejszy, tak aby uszy opierały się na uszach większego garnka (nie wpada do środka). Do mniejszego garnka wbijamy jajka, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy mikserem.

Zestawiamy z ognia i dalej do masy jajecznej dosypujemy mąkę przesianą przez sitko, roztopione masło i wlewamy do foremek o kształcie dowolnym, coś w rodzaju mufinkowych form, moga być też takie jak na małe babeczki.


Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 20 min. Jak ostygną, przekrawamy na pół. 

Masę budyniową przygotowujemy samodzielnie z podanym składników. Łatwe do zrobienia. Mleko (odlać pół szklanki) gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym oraz łyżeczką masła, a osobno mieszamy odlaną część mleka z mąką i solą (szczypta).
Gdy mleko kipi, wlewamy masę mączną i mieszamy, zgęstnieje - uważamy, by się nie przypaliła, ciągle mieszamy łyżką. Po ostudzeniu do masy dodajemy mak i mieszamy.



Ciastka nasączamy herbatą z cytryną (i lub niekoniecznie dodajemy alkohol do ponczu). Smarujemy masą i dwie połówki lepimy ze sobą. Po wierzchu ciastka maczamy w maku (rozsypujemy mak na płaskim talerzu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz