poniedziałek, 2 marca 2015

Prosta pizza na cieście francuskim

Pizza łatwa i szybka

Prostszy przepis niż pizza z ciasta drożdżowego, zwłaszcza że można go urozmaicać
i zmieniać składniki. Powstaje szybko, w mgnieniu oka, wystarczy 20 min. i danie kolacyjne - obiadowe - jest już gotowe. Do dzieła!



Składniki:
mrożone ciasto francuskie, nawet nie trzeba go odmrażać, chyba że jest zamrożone na kamień, wtedy lepiej wcześniej wyjąć z zamrażalnika (chociaż można je trzymać
w lodówce)
1 lub 2 pomidory
oliwki zielone
ser żółty starty na tarce
przyprawy: czosnek drobno posiekany, sól, pieprz, papryka, bazylia
koncentrat pomidorowy
jajko
śmietana lub mleko

można dodać dodatkowo np. ugotowaną pierś z kurczaka, pokrojoną lub wędlinę w plasterkach

składniki można stosować inne – jak na pizzę

Przygotowanie:
Ciasto francuskie układamy na wysmarowaną masłem formę – pojedyncze płaty ciasta. Smarujemy niewielką ilością koncentratu pomidorowego, układamy pomidory, wędlinę, mięsko lub wędlinkę. Można ułożyć pokrojoną cebulkę - w krążki i oliwki.
Posypujemy przyprawami.

Robimy sos beszamelowy: jajko rozmącamy z 2 łyżkami mleka lub śmietany. Polewamy ciasto.
Na to sypiemy żółty ser.
Zapiekamy w piekarniku aż będzie rumiane.

Podajemy z ketchupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz