środa, 4 marca 2015

Tort czekoladowy

Tort pełen czekolady


Smak wyśmienity - słodka czekolada i nieco kwaskowa nuta porzeczkowa.

Składniki
6 jajek
3/4 szkl. cukry
cukier wanilinowy
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 dkg kakao
5 dkg mielonych migdałów lub orzechów
mleczna czekolada
alkohol (4 łyżki)
powidła - najlepiej trochę kwaskowe - np. czarna porzeczka
gorzka czekolada

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy przesianą mąkę, kakao
i proszek do pieczenia oraz migdały (lub orzechy). Białka ubijamy i mieszamy z masą, ucieramy.


Wylewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, średniej wielkości. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. pół godziny.


Ciasto, gdy wystygnie, kroimy na pół. Skrapiamy alkoholem i smarujemy powidłami. Przykrywamy drugim krążkiem. Czekoladę mleczną roztapiamy i wylewamy na tort. Stapiamy teraz gorzką, ciemniejszą w kolorze, czekoladę i tę też wylewamy na tort, ale wąskim strumieniem, aby utworzyły się wzory i - to ważne - pierwsza warstwa czekolady musi być już zastygnięta. Jeśli czekolada, którą roztapiamy, jest gęsta, można trochę dodać mleka. Ale lepiej spróbować go nie dodawać. Każda czekolada zachowuje się trochę inaczej, gdy próbujemy ją roztopić. Ja preferuję Wedel i Milka. Z innymi mam gorsze doświadczenia. Nie polecam AlpenGold.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz