Mięso wieprzowe ze słonecznikiem
Przygotowaliśmy to mięso dla naszego niezwykłego gościa, który był zaskoczony. Ani się nie obejrzeliśmy, jak zjadł ze smakiem trzy (!) kawałki.
Składniki
60 dkg mięsa wieprzowego tniemy na kotlety
na pastę
garść pestek słonecznika
2 łyżki musztardy
2 żółtka
3 łyżki oleju do smażenia
sól do mięsa
pieprz, papryka do pasty
Mięso umyć, pokroić na kotlety - w plastry, posolić i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju po 2-3 minuty z każdej strony. Przygotować pastę: pestki słonecznika rozgniatamy np. w blenderze, żółtka trzepiemy z musztardą, dodajemy słonecznik i mieszamy, dodajemy przyprawy. Każdy kawałek smarujemy z wierzchu pastą, układamy na blasze w piekarniku i zasmażamy ok. 5 min. w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz